Vaniljhjärtan

Förberedelser: 15 minuter
Tillagning: 30 minuter
Ger ca 35 stycken.
3¾ dl strösocker
1²⁄³ dl grädde
½ dl flytade glykos
2 tsk vaniljarom
4 droppar röd karamellfärg
300 g mörk blockchoklad
1. Blanda socker, grädde och glykos i en medelstor, tjockbottnad kastrull och rör om på medelstark värme utan att koka tills sockret har lösts upp helt. Ta bort eventuella sockerkristaller från kastrullens sidor med en blöt brödpensel. Koka upp utan att röra om i 15 minuter; Eller koka tills en tesked av smeten droppad i kallt vatten håller trådprov; Eller tills eventuellt termometern når 115º. Ta genast kastrullen av värmen.
2. Tillsätt vaniljarom och karamellfärg. Vispa med elvisp i 8 minuter tills smeten är tjock och ogenomskinlig. Stjälp upp smeten på en arbetsyta täckt med ett tunt lager majsmjöl och knåda smeten slät. Låt den kallna helt.
3. Kavla ut sockermassan till en cm-tjock platta och ta ut hjärtformade kakor med mått (ca 4 cm tvärsöver).
4. Täck en bakplåt med folie. Smält chokladen i micro eller i en värmetålig skål över en kastrull med sjudande vatten, tills chokladen är slät. Låt den svalna något. Använd två gafflar och doppa försiktigt ett hjärta i taget i chokladen. Låt lös choklad rinna av och lägg hjärtat på den iordninggjorda plåten.
Förvara vaniljhjärtana i en lufttät burk på en sval, mörk plats i upp till 2 veckor.
•Trådprov: Temperaturen är ca 115º. Lagen kan dras till trådar mellan två fingrar eller formas till en mjuk kula som flyter ut mellan fingrarna.
/Corinne
Kommentarer
Trackback