Kanelbullar med surdeg!!!
Surdeg grundrecept
Färdigt på: 3 dagar
Ingredienser
Dag 1:
2.5 dl rågmjöl
2 dl vatten
Dag 3:
1 dl rågmjöl
1 dl vatten
Dag 4:
1 dl rågmjöl
1 dl vatten
Gör så här
1. Blanda 2 deciliter vatten med 2.5 deciliter rågmjöl i en bunke. Plasta in och låt stå i rumstemperatur i två dygn.
2. Efter att degen vilat i två dygn, tillsätt 1 deciliter vatten och 1 deciliter rågmjöl. Plasta in och låt stå i rumstemperatur i ytterligare ett dygn.
3. Tillsätt på den fjärde dagen 1 deciliter vatten och 1 deciliter rågmjöl. Plasta in och låt stå i rumstemp i ett dygn.
4. Efter ett dygn är surdegen färdig att börja baka med.
Tips
Överbliven surdeg kan man ha vilande i en glasburk i kylen och plocka fram när det är dags för bak. Då tar man helst ut den ett dygn/par timmar innan bakningen och späder med vatten och mjöl så att den är tjock som en våffelsmet. Efter en stund vaknar den till liv och börjar att bubbla.
En surdeg består enbart av vatten och mjöl. Låter man detta stå ute i rumstemperatur ett tag så bildas mjölksyrebakterier och naturliga jästsvampar. Att baka med vanlig jäst och surdeg samtidigt är ett enkelt och bra sätt för alla som vill baka ett riktigt gott surdegsbröd hemma.
Kanelbullar med surdeg
Ingredienser
Deg
500 g mjölk
1100 g vetemjöl
200 g socker
200 g smör (rumstempererat)
30 g jäst
20 g malen kardemumma
10 g salt
50 g ljus surdeg
Fyllning
250 g smör
250 g socker
Kanel
1 st uppvispat ägg
Pärlsocker
Gör så här
1. Deg
Häll alla ingredienser i degblandaren.
2. Kör först degen i 3 minuter på långsam hastighet.
3. Öka sedan hastigheten och kör i 7 minuter till.
4. Gör ett glutenprov för att se om degen är klar. Ta en degbit, rulla till en boll och se om du kan dra ut en tunn hinna mellan fingrarna utan att den spricker. Om hinnan spricker, kör degen några minuter till.
5. Kavla ut degen till en rektangel ca 60 x 40 centimeter.
6. Fylling
Blanda smöret och sockret till fyllningen och bred på det. Se till att hela degen blir täckt. Vill man kan man ha mer fyllning. Det är en smaksak.
7. Strö över kanel.
8. Vik långsidorna på degen ”på tre” in mot mitten.
9. Skär remsor som är ca 30 centimeter långa och 1-1,5 centimeter breda. Antingen använder du linjal och kniv eller ett järnrör och en sporre.
10. Snurra ihop remsan till en knut. Vira remsan två varv runt pekfingret och långfingret och sedan in mot mitten. Varje bulle ska väga ca 80-100 gram.
11. Låt bullarna jäsa på en plåt under bakduk i ca 2 timmar.
12. Sätt ugnen på 220 grader.
13. Garnering
Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
14. Sänk ugnen till 200 grader och grädda bullarna i ca 15 minuter tills de är gyllenbruna.
//Sebastian
Hej - vad blir det för skillnad mot för vanliga bullar??
Vad spännande med surdegsbullar. Men betyder inte "ljus surdeg" att man borde använda vetesurdeg istället för rågsurdeg?