Nougat- och mascarponemousse med apelsinchutney och kaffegelé
Den här desserten är inspirerad av den italienska desserten tiramisu. Den lagas till fördel dagen före serveringen.
8 personer
Apelsinchutney:
2 st gelatinblad
2 st apelsiner, ev 3 st (250g apelsinfiléer)
0,5 dl apelsin, pressad
125 g syltsocker
Mascarponemousse:
5 st äggulor
0,75 dl strösocker
0,75 dl madeira
150 g mascarponeost
60 g hasselnötkräm, (nutella)
2 dl vispgrädde
Kaffegelé:
2 st gelatinblad
1,5 dl kaffe, hett, starkt
1,5 msk strösocker
1 msk frangelicolikör (hasselnötslikör) eller kaffelikör
Tillbehör:
Torkade apelsinskivor
Gör så här:
1. Apelsinchutney: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Skär bort skalet på apelsinerna med en vass kniv och skär ut skinnfria filéer. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka vaniljstång, frön, apelsinklyftor, apelsinsaft, syltsocker i en kastrull i 2 minuter.
2. Lyft upp gelatinbladen och smält ner dem i i apelsinchutneyn under omrörning. Låt svalna och fördela chutneyn i 8 glas eller koppar som rymmer 2 dl. Ställ i kylen i minst 3 timmar för att stelna.
3. Mascarponemousse: Vispa äggulor, socker och madeira i en skål i hett vattenbad tills massan blir luftig och riktigt fast och har en temperatur på 83 grader. Det är viktigt att vispa hela tiden. Blanda i mascarpone och hasselnötskräm. Låt kallna till 20 grader. Lättvispa grädden och vänd försiktigt ner den i krämen.
4. Klicka eller spritsa ner moussen. Se till att moussen når ända ut i kanterna och är jämn och slät. Ställ kopparna/glasen i kylen i ca 3 timmar.
5. Kaffegelé: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Lyft upp dem och smält dem på svag värme i lite av kaffet. Rör ner det i det resterande kaffet, socker och likör. Låt kallna, och när den börjar stelna till äggvitekonsistens skedas den över moussen. Ställ tillbaka kopparna/glasen i kylen för att gelén ska stelna helt.
6. Servera med torkad apelsinskiva

Lycka till :)
/ Corinne
8 personer
Apelsinchutney:
2 st gelatinblad
2 st apelsiner, ev 3 st (250g apelsinfiléer)
0,5 dl apelsin, pressad
125 g syltsocker
Mascarponemousse:
5 st äggulor
0,75 dl strösocker
0,75 dl madeira
150 g mascarponeost
60 g hasselnötkräm, (nutella)
2 dl vispgrädde
Kaffegelé:
2 st gelatinblad
1,5 dl kaffe, hett, starkt
1,5 msk strösocker
1 msk frangelicolikör (hasselnötslikör) eller kaffelikör
Tillbehör:
Torkade apelsinskivor
Gör så här:
1. Apelsinchutney: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Skär bort skalet på apelsinerna med en vass kniv och skär ut skinnfria filéer. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka vaniljstång, frön, apelsinklyftor, apelsinsaft, syltsocker i en kastrull i 2 minuter.
2. Lyft upp gelatinbladen och smält ner dem i i apelsinchutneyn under omrörning. Låt svalna och fördela chutneyn i 8 glas eller koppar som rymmer 2 dl. Ställ i kylen i minst 3 timmar för att stelna.
3. Mascarponemousse: Vispa äggulor, socker och madeira i en skål i hett vattenbad tills massan blir luftig och riktigt fast och har en temperatur på 83 grader. Det är viktigt att vispa hela tiden. Blanda i mascarpone och hasselnötskräm. Låt kallna till 20 grader. Lättvispa grädden och vänd försiktigt ner den i krämen.
4. Klicka eller spritsa ner moussen. Se till att moussen når ända ut i kanterna och är jämn och slät. Ställ kopparna/glasen i kylen i ca 3 timmar.
5. Kaffegelé: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Lyft upp dem och smält dem på svag värme i lite av kaffet. Rör ner det i det resterande kaffet, socker och likör. Låt kallna, och när den börjar stelna till äggvitekonsistens skedas den över moussen. Ställ tillbaka kopparna/glasen i kylen för att gelén ska stelna helt.
6. Servera med torkad apelsinskiva

Lycka till :)
/ Corinne
Kommentarer
Postat av: Martin
Ser gott ut :P
Trackback