Bailayspraliner

Att göra praliner kan vara pilligt, det kan ta tid (och en den tålamod för nybörjaren) men resultatet är väl värt besväret. Dessutom är det ett bra tidsfördriv under regniga sommardagar. Pralinerna blir underbart söta och gräddiga. Har du inga pralinformar kan du ta islådor, se bara till att använda formar av plast. Man måste temperera chokladen innan man gjuter skalen, för då blir chokladen glansig och smälter inte lika fort vid hudkontakt. Till temperering behöver du en termometer som visar upp till 50 grader och en yta att arbeta chokladen på, en glatt yta som helst ska vara i rostfritt stål. Det blir lättast att använda en mikro till smältningen av chokladen. Antalet praliner varierar beroende på hur stora formarna är.

Till formarna:
175 g mörk choklad

Smält chokladen och värm till 48-50 grader. Häll ut chokladen på arbetsbänken (som ska vara ren och torr, torka av före användning) och stryk ut chokladen. Samla ihop och stryk ut igen. Fortsätt så och kontrollera temperaturen ofta. När temperaturen ligger på 27 grader, samla ihop chokladen och häll i bunken igen och värm till 31 grader. Det går fort så var vaksam. Nu är chokladen redo att användas till pralinerna. Häll chokladen i formarna, gärna lite över kant. Sen vänder du formen och rör formar i cirklar så att all överflödig choklad rinner ut. Spara chokladen,den behövs till förslutning. Ställ formarna i kylen under tiden du gör fyllningen.

Fyllning:
½ dl grädde
2 msk baileys
100 g vit choklad, finhackad (använd gärna brödkniv)

Koka upp grädde och baileys. Ta kastrullen från plattan och rör ner den vita chokladen och rör tills den har smält. Låt kallna helt innan du fyller pralinskalen.

Fyll pralinskalen med chokladblandningen, men inte ända upp! Ställ formarna i kylen en stund så att fyllningen ''stannar'' lite. Smält resterna av den tempererade chokladen. Gör gärna en strut av bakplåtspapper när du ska försluta pralinerna, men kan du inte så kan du ta en plastpåse och klippa ett litet hål i ett hörn. Fyll struten (eller påsen) med choklad och förslut pralinerna. Lättast är att börja längst ut och jobba sig inåt. Stryk ytan slät med en degskrapa (eller skrapkort, som vi bagare säger) eller liknande.
Efter förslutning ställs formarna i kylen igen. Sen, när chokladen har stelnat, så är det dags att knacka ut pralinerna. Slå formarna i bordet och flytta på de praliner som ramlar ur. Men vissa praliner kan vara lite envis och sitta kvar. Börja då inte banka hej vilt, då går pralinerna sönder. Ställ dom istället i frysen i ungefär tio minuter och knacka ur dom. Förvara pralinerna i en burk i kylen.

Tips: Får du fyllning över? Värm den lite och häll över vaniljglass.
Om du har fått smak på egengjorda praliner så börja exprimentera lite. Testa att byta ut baileysen mot päronlikör eller kaffe eller något annat som du tycker är gott till choklad. Byt choklad i fyllningen eller på skalen, det finns många möjligheter. Men vill du använda ljus eller vit choklad till skalen så gäller andra temperaturer vid temperering.
Vit choklad: Värm till 40 grader, arbeta den till 25 grader och värm till 28.
Ljus choklad:Värm till 45 grader, arbeta den till 26 grader och värm till 30.

Lycka till, och njut av underbara praliner :) Kram// Michelle

Jitterbugg



ca 50st
ugnstemp: 175º

Mördeg:
4 ½ dl vetemjöl
1 dl socker
200 g margarin eller smör
1 äggula

Fyllning:
1-2 äggvitor
1 dl socker

Arbeta samman mjöl, socker, matfett och äggula till en deg. Låt degen vila svalt.
Vispa vitorna till hårt skum och tillsätt sockret under fortsatt vispning.
Dela mördegen i 2 delar och kavla ut varje del till drygt ½ cm tjock rektangel, 16x30 cm.
Bred på hälften av fyllningen på vardera och rulla ihop dem som två rulltårtor.
Lägg dem på en skärbräda och ställ kallt en stund.
Skär dem i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg dem på smord plåt eller bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen 12-15 minuter.


Ha en skön sommar :) / Corinne

Granatäpplesorbet!

Sorbet är enkelt att göra även utan glassmaskin, men kom bara ihåg att röra om då och då så du får bättre resultat.

4 portioner

Ingredienser:
2 dl vatten
½ dl strösocker
Saft och skal från 1 citron
5 dl granatäpplejuice
4 äggvitor

Gör så här:
1. Koka upp vatten och socker till en sockerlag. Låt svalna helt.
2. Riv skalet från citronen och pressa även ner saften i sockerlagen.
3. Blanda i granatäpplejuicen. Rör om väl och ställ in i frysen i ca 2 timmar.
4. Vispa äggvitorna hårt och rör ner dem i den halvfrysta sorbeten. Fortsätt att frysa i ca 2 timmar till. Rör om då och då.
5. Servera i fina glas och dekorera med granatäpplekärnor.

/Malin :)


Chokladmuffins med kola!

ingredienser

100g smör
1 dl mjölk
2 ägg
1 ½ dl socker
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 msk potatismjöl

24 sega chokladkolor ( Dumle )

Garnering

2 Daim
1 dl florsocker med chokladsmak
1-2 msk vatten

Så här gör man:

1. Sätt ugnen på 225 grader, ställ pappersformar på en bakplåt.

2. Smält margarinet och tillsätt mjölken. Låt allt bli varmt men låt det inte koka.

3. vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao, vaniljsocker och potatismjöl och tillsätt växelvis med mjölkblandningen i äggsmeten.

4. Fyll pappersformarna till 3/4 med smet och tryck sedan ner 2 kolor i varje form.

5. Grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter. Om du gör lite större muffins så behöver dom ca 15 minuter i ugnen.

6. Lått muffinsen svalna. krossa daimet. Rör ihop garnerinngen och glasera muffinsen och häll sedan över Daim. 


TIPS: Du kan byta ut Dumlen mot After Eight!





// Cornelia

Glödhoppor

Glödhoppor är ett sött bröd som gräddas i stekpanna, men grundtanken är att man ska kunna grädda det i glöd och därav namnet. Det går bra att frysa och smakar jättegott med lite smör och smakrik ost.

Ingredienser:
5 dl filmjölk
1 dl sirap
2 tsk salt
2 tsk bikarbonat
ca. 1½ l vetemjöl eller rågsikt

Blanda nästan allt mjöl med salt och bikarbonat. Rör ner sirap och filmjölk och arbeta ihop en deg. Om degen blir för lös så ha lite mer mjöl. Kavla ut degen väldigt tunt (bröden ska vara ungefär lika tunna som ett vanligt tunnbröd) och ta ut rundlar som passar stekpannan. Grädda sen bröden på medelstark-låg värme tills de har fin färg och är genomgräddade. Lycka till :)
//Michelle

Vaniljhjärtan



Förberedelser: 15 minuter
Tillagning: 30 minuter

Ger ca 35 stycken.

3¾ dl strösocker
1²⁄³ dl grädde
½ dl flytade glykos
2 tsk vaniljarom
4 droppar röd karamellfärg
300 g mörk blockchoklad

1. Blanda socker, grädde och glykos i en medelstor, tjockbottnad kastrull och rör om på medelstark värme utan att koka tills sockret har lösts upp helt. Ta bort eventuella sockerkristaller från kastrullens sidor med en blöt brödpensel. Koka upp utan att röra om i 15 minuter; Eller koka tills en tesked av smeten droppad i kallt vatten håller trådprov; Eller tills eventuellt termometern når 115º. Ta genast kastrullen av värmen.

2. Tillsätt vaniljarom och karamellfärg. Vispa med elvisp i 8 minuter tills smeten är tjock och ogenomskinlig. Stjälp upp smeten på en arbetsyta täckt med ett tunt lager majsmjöl och knåda smeten slät. Låt den kallna helt.

3. Kavla ut sockermassan till en cm-tjock platta och ta ut hjärtformade kakor med mått (ca 4 cm tvärsöver).

4. Täck en bakplåt med folie. Smält chokladen i micro eller i en värmetålig skål över en kastrull med sjudande vatten, tills chokladen är slät. Låt den svalna något. Använd två gafflar och doppa försiktigt ett hjärta i taget i chokladen. Låt lös choklad rinna av och lägg hjärtat på den iordninggjorda plåten.

Förvara vaniljhjärtana i en lufttät burk på en sval, mörk plats i upp till 2 veckor.

•Trådprov: Temperaturen är ca 115º. Lagen kan dras till trådar mellan två fingrar eller formas till en mjuk kula som flyter ut mellan fingrarna.

/Corinne

Chocolat Chip Cookies





Det är ett recept på underbara kakor! dock tog jag mini-smarties istället för chokladbitar i och så pytsade jag i ett par matskedar kakao! nu vet jag inte riktigt hur mycket kakao jag hade i men ca 3 matskedar, så prova er fram hur mycket ni själv ni vill ha i, eller så gör ni bara utan kakao som receptet nedan.

ugn 175 grader

175 gram smält smör
2 ½ dl farinsocker
1 dl socker
1 äggula
1 ägg
5 dl vetemjöl
½ tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
ca 200 gram mörk choklad eller smarties
ec. kakao

Smält smöret och ställ åt sidan en stund. Vispa sedan det med farin och strösocker tills det blir poröst. Vispa ägget och äggulan något och rör sedan ner med smör och socker blandningen. Blanda de torra ingredienserna (och kakao om du vill ha det) och rör ner i smeten. Hacka chokladen grovt (smarties går bra som de är) och rör ner i degen. Rulla degen till runda bollar och lägg på plåt med plåtpapper, platta till dem något också. (bollarna kommer smälta ner till runda kakor i ugnen). Grädda i 10-15 minuter beroende på storlek. De kommer inte stelna helt förrän du tagit ut dem ur ugnen så luras inte av det!
lycka till!

/Nora

RSS 2.0