Frusen hallonmousse

Den här moussen är lätt att göra och det är enkelt att bara ta ur den ur frysen när man känner sig sugen. Moussen går att göra med andra bär också, det väljer man själv.

4 portioner
200g frysta eller färska bär
1 msk strösoker
2 äggvitor
1 dl vispgrädde

Låt de djupfrysta bären halvtina. Tag undan några fina bär till garnering. Mixa bären med 1/2 msk socker. Vispa äggvitorna till hårt skum, häll i resten av sockret och vispa ytterligare några sekunder. Rör ner hallonmoset i äggvitorna. Vispa grädden och vänd försiktigt ner den i hallon- och äggviteblandningen. Häll upp moussen i portionsformar eller i en stor skål. Låt moussen stå i frysen i ca 2-3 timmar, längre tid om moussen är i en skål. När man ska äta den ta ut den en stund innan så att den hinner tina lite.
Lycka till!


/Elin


Rulltårta!


Ingredienser!

* 3 ägg

* 1 ½ dl socker

* 2 dl vetemjöl

* 1 tsk bakpulver


Fyllning:
Sylt eller smörkräm


Gör så här:

1. Starta ugnen på 250 grader och ha en bakplåt som du täcker med bakplåtspapper och häll på strösocker.

2. Vispa ägg och socker poröst

3. Rör sakta ner mjölet som är blandat med bakpulver

4. Bred ut smeten ut på pappret.

5. Grädda i ca 5 minuter, vänta tills botten svalnat innan du har på fyllningen.

Lycka till // Emelie LP2B

Amerikanska chokladrutor

24 stycken.
Dessa chokladrutor ska vara lite halvmjuka.

Ugnstemperatur: 150°C, varmluft 150°C
100 g nötkärnor
150 g smör
¾ dl kakao
3 ägg
3 dl socker
2 ½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver

-Smörj och mjöla ett bakplåtspapper. Lägg det i en långpanna, 20x35cm.
-Hacka nötterna.
-Smält smöret och tillsätt kakaon. Rör detta tills smeten blir slät. Låt den svalna.
-Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
-Rör ner chokladblandningen och mjölet blandat med bakpulvret. Tillsätt nötterna och bred ut smeten i långpannan.
-Grädda i nedre delen av ugnen i 35 minuter.
-Låt kakan svalna något. Skär den sedan med en vass kniv i rutor.

/ Corinne :)


Pannacotta med jordgubbar och kiwi



Fick gäster i helgen och då gjorde jag pannacotta till efterrätt. Jag serverade den tillsammans jordgubbar och kiwi, men det går lika bra att använda sig av frysta bär som man värmer upp i en kastrull och har på före servering. Pannacotta är otroligt enkelt att göra, men kräver planering, då den behöver några timmar i kylskåpet för att stelna till.


till ca 6 personer:

5dl grädde
3 gelatinblad
1 vaniljstång eller 1-2 msk vaniljsocker
1dl socker
3dl Blandade bär/frukt

Lägg gelatinbladen i blöt, kallt vatten i ca 10minuter.

Skär vaniljstången i 2 delar och skrapa ur fröna och blanda med grädden i en kastrull. (eller blanda bara ner vaniljsocker istället för vaniljstång)

Koka upp grädden tillsammans med sockret och vanilj frönen/vaniljsockret

Koka upp och låt sjud i ca 2 minuter. Tag av från värmen och låt svalna något. Pressa ur vattnet ur gelatinbladen och blanda med den varma grädden.

Häll upp i glas och låt stå i kyl och stelna i ca 2-3 timmar.

 

(Om du använder dig av frysta bär till topping så häll bären i en varm kastrull för upptining, kan stå på låg värme. När bären är upptinade så häll över över den stelnade pannacottan.)

 

lycka till!

 

/Nora


Ciabatta

Ciabatta är ett italienskt bröd som har spridit sig över hela världen och den ska vara relativt platt, segt och med stora öppna porer.

Dag 1
Fördeg:

500 g vatten
650 g vetemjöl extra/special
100 g durumvetemjöl
15 g jäst

Blandas till en smidig deg.
Lägg i en bunke, plasta och ställ i kyl 12-24 timmar.

Dag 2
Ingredienser:
hela fördegen
500 g vatten
570 g vetemjöl extra/special
100 g durumvetemjöl
40 g salt
35 g olivolja
15 g jäst

Blandas till en smidig deg.
Häll degen i ett väl oljat bleck med 5 cm kant. Se till att degen nästan simmar i olivolja.
Låt vila 2 timmar.
Vält ut degen på oljat bord.
Dela degen i 150-gramsbitar och forma till ciabattaform.
Baka av i 250 grader. Låt stå i ugnen cirka 15 minuter.

/ Malin


Bästa morsdagstårtan

Det här är min mammas favorittårta. Och även min. Den har allt man kan önska sig av ett bakverk. Lite sött, lite syrligt och lite fräsht. Det kan verka som att det är för mycket fyllning i tårtan, men gör dig själv en tjänst och snåla inte. I den här tårtan ska det vara mycket fyllning. Ät helst tårtan direkt efter monteringen, då marängen fortfarande är frasig och god. Annars klarar sig tårtan ett par dagar i kylen. Lycka till och njut av resultatet :)

Ingredienser:
Botten
100 g rumsvarmt smör
1½ dl strösocker
5 äggulor (spara vitan till marängen)
4 msk mjölk
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Maräng
5 äggvitor
2½ dl strösocker

Fyllning
3 dl vispgrädde
2 dl lemon curd (citronkräm, leta bland sylt- och marmeladhyllorna)
½ liter hallon

Sätt på ugnen på 150 grader och klä en långpanna med bakplåtspapper. Vispa smör och socker till botten poröst och rör sen ner en äggula i taget. Tillsätt mjölken och sist mjölet utblandat med bakpulver. Bred ut smeten i långpannan. Vispa äggvitorna med hälften av sockret till en fast maräng. Vispa sen ner resten av sockret. Bred ut marängen på sockerkakssmeten och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 35 minuter. Låt kallna helt.
Gör fyllningen: Vispa grädden och rör ner mjukrörd lemon curd.
Montering: Dela botten i två delar. Bred ut all citrongrädde på ena botten och strö över hallonen. Lägg på den andra botten och garnera med lite hallon.

mörk choklad och kolapaj

Hejsan! mitt namn är Lina och går inriktning färskvaror. Jag väljer ändå att lägga ut ett bakverk eftersom jag älskar denna paj! :)

 
Recept: Mörkchoklad- och kolapaj

 

INGREDIENSER

10 portioner/st.
2,5 dl  siktat dinkelmjöl eller vetemjöl
2 msk  socker
2 msk  kakao
1,5 tsk  vaniljsocker
100 gram  smör eller margarin
2 st  äggulor
1 msk  vatten
2 dl  kolasås = 1 tub kolasås Ohoj  ( jag valde att koka en egen)
Chokladfyllning:
2 st  ägg
2 msk  socker
100 gram  70% mörk choklad
1 msk  smör eller margarin


gör så här:

1.  sätt ugnen på 175 grader.

2. rör ihop mjöl, socker, kakao och vaniljsocker. Gärna i en matbredare ( går även bra för hand. det gjorde jag)

3. tillsätt smöret/ margarinet och finfördela.

4. blanda ner äggulor och vatten , forma till en deg.

5. tryck ut degen i en pajform, även en bit upp på kanterna. försök få samma tjocklek på alla ställen.

6. kyl den i 30 min. ( det gjorde inte jag)

7. pricka pajdegen med en gaffel

8. förgrädda mitt i ugnen i ca 12 min

9. Chokladfyllning: vispa ägg och socker tjockt och fluffigt

10. smält chokladen med smöret/margarinet och rör sedan ner det i äggsmeten

11. bre ut kolasåsen över pajbottnen

12. skeda över chokladsmeten så att det täcker

13. grädda mitt i ugnen i tolvminuter ( eller så fort chokladsmeten " stannat" )

14. låt pajen kallna i formen innan den skärs upp

15. pajen blir ännu godare om den får stå över natten till dagen efter




Lycka till hoppas ni kommer älska den lika mycket som mig! :) /// lina

Chokladkakor med vaniljfyllning






Här kommer ett recept på vaniljfyllda chokladkakor, som är enkla att göra och blir väldigt goda!


ca 20 kakor
ugn 175 grader 8-10 minuter

kakor:
1 ½ dl socker
1 dl kakao
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 krm salt
150 g rumsvarmt smör
1 ägg, lätt uppvispat

fyllning:
50 g smör
2 ½ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

Blanda de torra ingridienserna och rör sedan ner smöret och sedan ägget. Gör ungefär 40 runda platta kakor, genom att antingen forma degen till en cylinder och skära bitar, eller genom att kavla ut försiktigt till några millimeters tjocklek och sedan stansa ut (jag har stansat ut mina ovan). Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspappet på och grädda dem mitt i ugnen i ca 8-10 minuter. Under tiden så kan du röra ihop ingridienserna till fyllningen. När kakorna är klara och svalnat så bred ut smeten på hälften av kakorna, och lägg andra hälften som lock.

Kladdkaka






INGREDIENSER!

* 4 ägg
* 2 dl socker
* 200 g ljus blockchoklad
* 200 g margarin
* 2 ½ dl mjöl
* 1 tsk bakpulver


Gör så här

1. Starta ugnen på 225 grader

2. smöra in formen med smör och sprid ut ströbröd i formen. 

3.Smält blockchokladen med margarinet tillsammans i en kastrull på svag värme och rör.

4. Vispa ägg och socker poröst

5. Blanda allting tillsammans och häll ner i den färdig bröade formen.

6. Baka av i ca 12-15 minuter

7. kakan ska fortfarande svalpa lite när du skakar den, då placerar du den direkt in i kylen. ( Går bra att frysa)

Servera gärna med grädda och hallon!

Lycka till kram / Emelie


Megachipkakor

Här kommer ett recept på chokladkakor med bitar av tre olika choklader i. Kakorna rekommenderas till alla som verkligen älskar choklad.

cirka 15 st

225g rumstempererat smör
1 3/4 dl strösocker
1 äggula
2 tsk vaniljsocker
3 3/4 dl vetemjöl
1 1/4 dl kakao
1 nypa salt
85g ljus blockchoklad
115g vit blockchoklad
115g mörkblockhoklad

Värm ugnen till 190 grader. Vispa smör och socker vitt och poröst i en stor bunke, tillsätt äggulan och vaniljsocker.Häll ner mjöl, kakao och salt, och blanda väl. Hacka chokladen i lagom stora bitar och häll ner i smeten. Spara lite chokladbitar till att lägga uppepå kakorna. Rulla bollar av smeten och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper på, lägg dem med lite mellanrum så att de inte flytter in i varandra. Platta till kakorna lite och tryck sedan ner chokladbitarna i dem. Grädda kakorna i 12-15 minuter. Låt dem svalna lite på plåten innan man lägger dem på galler för att låta dem kallna helt.

Lycka till!


/Elin


Kanelbullar med surdeg!!!

Surdeg grundrecept

Färdigt på: 3 dagar
Ingredienser

Dag 1:
2.5 dl rågmjöl
2 dl vatten
Dag 3:
1 dl rågmjöl
1 dl vatten
Dag 4:
1 dl rågmjöl
1 dl vatten

Gör så här

1. Blanda 2 deciliter vatten med 2.5 deciliter rågmjöl i en bunke. Plasta in och låt stå i rumstemperatur i två dygn.

2. Efter att degen vilat i två dygn, tillsätt 1 deciliter vatten och 1 deciliter rågmjöl. Plasta in och låt stå i rumstemperatur i ytterligare ett dygn.

3. Tillsätt på den fjärde dagen 1 deciliter vatten och 1 deciliter rågmjöl. Plasta in och låt stå i rumstemp i ett dygn.

4. Efter ett dygn är surdegen färdig att börja baka med.

Tips

Överbliven surdeg kan man ha vilande i en glasburk i kylen och plocka fram när det är dags för bak. Då tar man helst ut den ett dygn/par timmar innan bakningen och späder med vatten och mjöl så att den är tjock som en våffelsmet. Efter en stund vaknar den till liv och börjar att bubbla.

En surdeg består enbart av vatten och mjöl. Låter man detta stå ute i rumstemperatur ett tag så bildas mjölksyrebakterier och naturliga jästsvampar. Att baka med vanlig jäst och surdeg samtidigt är ett enkelt och bra sätt för alla som vill baka ett riktigt gott surdegsbröd hemma.

Kanelbullar med surdeg

Ingredienser

Deg
500 g mjölk
1100 g vetemjöl
200 g socker
200 g smör (rumstempererat)
30 g jäst
20 g malen kardemumma
10 g salt
50 g ljus surdeg


Fyllning
250 g smör
250 g socker
Kanel


Garnering
1 st uppvispat ägg
Pärlsocker

Gör så här

1. Deg
Häll alla ingredienser i degblandaren.

2. Kör först degen i 3 minuter på långsam hastighet.

3. Öka sedan hastigheten och kör i 7 minuter till.

4. Gör ett glutenprov för att se om degen är klar. Ta en degbit, rulla till en boll och se om du kan dra ut en tunn hinna mellan fingrarna utan att den spricker. Om hinnan spricker, kör degen några minuter till.

5. Kavla ut degen till en rektangel ca 60 x 40 centimeter.

6. Fylling
Blanda smöret och sockret till fyllningen och bred på det. Se till att hela degen blir täckt. Vill man kan man ha mer fyllning. Det är en smaksak.

7. Strö över kanel.

8. Vik långsidorna på degen ”på tre” in mot mitten.

9. Skär remsor som är ca 30 centimeter långa och 1-1,5 centimeter breda. Antingen använder du linjal och kniv eller ett järnrör och en sporre.

10. Snurra ihop remsan till en knut. Vira remsan två varv runt pekfingret och långfingret och sedan in mot mitten. Varje bulle ska väga ca 80-100 gram.

11. Låt bullarna jäsa på en plåt under bakduk i ca 2 timmar.

12. Sätt ugnen på 220 grader.

13. Garnering
Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

14. Sänk ugnen till 200 grader och grädda bullarna i ca 15 minuter tills de är gyllenbruna.


//Sebastian



Glass på menyn!

Halloj alla glass älskare! här kommer ett recept på härlig glass med smak av hallon och vit choklad!

Ingredienser:
4 dl vispgrädde
300 g vit choklad
2 ägg
6-8 dl Hallon
Gör såhär:

Vispa grädden och undertiden smällt chokladen i vattenbad. och va noga med att inte få i något vatten, då skär sig chokladen.
vispa sedan upp äggen och häll ner den smälta chokladen under kraftig omrörning.
rör sedan efter det ner grädden i smeten och mosa ner hallonen.
Häll sedan upp i en form och låt stå i frysen i minst 3 timmar!
Toppa eventuellt med lite hallon! 

hoppas det ska smaka! :)

// Dennis LP2B

Fryst hallon cheesecake

Gjorde den här cheesecaken i helgen å de blev väldigt gott! Det går också bra att ha andra bär i den och att ha den i en stor form istället för muffinsformar.

12 portioner

Botten:
15 st digestivekex
75 g smör eller margarin
2 msk socker

Fyllning:
200 g färskost
3 äggulor
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1dl hallon
2 dl vispgrädde

Garnering:
hallon

Gör så här:
1. Krossa kexen i en matberedare eller i en mortel och blanda med smält smör och socker.
2. Fördela smulorna i 12 muffinspappformar, ställ dem i muffinsbleck och platta till smulorna så att de blir en fast botten.
3. Fyllning: Vispa ihop färskost, äggulor, socker och vaniljsocker. Rör i hallonen. Vispa grädden och vänd ner i smeten.
4. Fördela fyllningen i formarna och låt stå i frysen i 4 timmar. Garnera med hallon.

Lycka till!

/ Malin


Morotsmuffins med glasyr





dessa muffins är som en morotskaka, fast i muffinsformar!

15-16 st

2,5 dl matolja
200g strösocker (ca 2 1/3 dl)
4 dl finrivna morötter
3 ägg
240 g vetemjöl (4 dl)
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
1 tsk kanel
0,5 tsk riven muskot

Glasyr:

100 g philadelphiaost
4 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
rivet skal av en halv citron+ saften

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa socker och olja vitt. Tillsätt de rivna morötterna och sedan äggen, ett i taget. Blanda alla torra ingridienser och vänd försiktigt ner i smeten. Fyll muffinsformarna till 75 procent och grädda mitt i ugnen i ca 10-12 minuter. Låt dem svalna. Gör glasyr under tiden. Vipsa osten slät, blanda ner citronsaften och skalet. Rör till en jämn smet. Blanda sedan ner florsockret och vanlijsockret och rör till en jämn smet. Reglera med eventuellt mer flor om du tycker den är för lös. Spritsa eller bred på glasyren på muffinsen och ställ i kylskåp, eller servera direkt.


Lycka till!

/Nora

Langos!

Hejsan, hoppas ni gillar våran blogg!
Jag heter Julia och jag tänkte lägga upp ett recept på langos! Langos kommer ursprungligen från Ungern, det är ett sorts friterat vetebröd med riven potatis i degen!
Här kommer det, och har ni aldrig ätit langos så rekomenderar jag dom starkt!!:)
För 10 personer:
Till degen:
25 g jäst
3dl ljummet vatten
1 stor kall, kokt potais, (elr ca 90g)
7dl vetemjöl special
1tsk salt
1dl mjöl till utbakningen
Frityrojla.

Olja till pensling.
1dl Solros ojla eller annan neutral olja
4 stora vitlökar
Fylling:
3dl gräddfil
1 rödlök
100g svart/röd stenbitsrom
Gör såhär:

1. Rör ut jästen i lite av vattnet i en stor bunke. Tillsätt sedan resten av vattnet..
2. Riv den kokta potatisen fint
3. Blanda mjöl och salt med potatisrivet. Vänd ner i vattnet och arbeta till en slät, ganska slät deg. Låt det sedan jäsa i 40 minuter.
4. Ta upp degen på mjölat bord. Dela degen i 16 eller 32 delar. (beroende på hur stora bitar du vill ha)
Kavla ut och jäs bröden i 10 minuter.
5. Hetta upp oljan till 180 grader och fritera bröden i en säker kastrull, en djup gjutjärnspanna, ca 4 mintuer på varje sidan, 3 minuter för mindre. Vänd dom efter halva tiden.
6. Låt dom svalna på galler med hushållspapper under.
7. Rör samman pressad vitlök och solrosolja och pensla langosarna med blandningen.
Servera med gräddfil, finhackad rödlök och en klick svart kaviar eller stenbitsrom.
LYCKA TILL!:)
/Julia

Sugen på muffins?

Säg den som inte tycker om muffins! Här är ett recept på kalasgoda blåbärsmuffins. Använd gärna frysta blåbär, men inte upptinade! Upptinade blåbär kladdar och muffinsen blir blå. Vill du använda färska blåbär så blanda inte ner dom i smeten, utan fördela dom i formarna efter att ha fyllt på med smet.
Ingredienser:
100 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
1 1/2 dl mjölk
3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
200 g frysta blåbär

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker poröst. Blanda vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver och häll detta i ägg och sockervispet. Blanda sen ner mjölk och smör. Vänd försiktigt ner blåbären i smeten och fördela smeten i formar och grädda i cirka 15 minuter. Känn efter med en sticka om muffinsen är genomgräddade.
Lycka till med muffinsbaket :)
MVH Michelle

Matiga muffins

Hej
Jag tänkte testa de här receptet, jag har gjort pizzabulllar förut men har aldrig testat gjort pizzamuffins. Jag tyckte de här var jättegoda och det tyckte min mamma och plastpappa också. Jag använde bara vetemjöl och struntade i grahamsmjöl.

Recept: Ger 8 muffins

3 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
2,5tsk bakpulver
2,5tsk oregano
1 tsk salt
1,5 msk olja
4,5dl vatten

Förslag på fyllning:
2-3 skivor skinka
En halv dl grovhackade tomater
En halv dl grovhackade rödlök
Valfri ost t.ex en halv mozarella grovhackad
Men såklart väljer man vilken fyllning man själv vill ha. 

Gör så här: Sätt ugnen på 180 grader. Häll vetemjöl, grahamsmjöl, bakpulver, oregano och salt i en bunke, blanda noga. Blanda olja och vatten i en ny bunke och höll sedan över mjölblandningen, rör om kort till allt blandats. Häll sedan i den fyllning du valt, blanda och häll upp smeten i muffinsformar.

Grädda i ca 25 minuter.  

Av: Jennifer

Yoghurt sundaes

Det här är en fräsch, god och sommrig dessert! Dessutom är den riktigt enkel att göra.

För 4-6 personer:

3 dl matyoghurt (10 %)
3/4-1 dl florsocker
2 msk färskpressad limejuice
1 tsk malen kardemumma
1/2 liter jordgubbar
1/2 liter hallon
1/2 dl grovhackade pistaschnötter
1/2 dl grovhackad mörk choklad
ev mynta till garnering

Gör så här:
1. Rör ihop yoghurt, florsocker, limejuice och kardemumma.
2. Ansa och skär jordgubbarna i grova bitar. Fördela jordgubbar och hallon i glas. Toppa med yoghurt.
3. Strö över nötter och choklad. Garnera ev med mynta. Njut!



/ Linnéa H


Facebook Gillaknapp

Hej!
Vill tala om att jag nu har lagt in en Facebook gillaknapp som kommer längst ner efter varje inlägg, så nu tycker jag ni ska ta och trycka på "gilla" om ni tycker om något speciellt recept, så kan era vänner se vad ni gillar för recept på facebook! Bra va?


/Nora

Nougat- och mascarponemousse med apelsinchutney och kaffegelé

Den här desserten är inspirerad av den italienska desserten tiramisu. Den lagas till fördel dagen före serveringen.

8 personer

Apelsinchutney:
2 st gelatinblad
2 st apelsiner, ev 3 st (250g apelsinfiléer)
0,5 dl apelsin, pressad
125 g syltsocker

Mascarponemousse:
5 st äggulor
0,75 dl strösocker
0,75 dl madeira
150 g mascarponeost
60 g hasselnötkräm, (nutella)
2 dl vispgrädde

Kaffegelé:
2 st gelatinblad
1,5 dl kaffe, hett, starkt
1,5 msk strösocker
1 msk frangelicolikör (hasselnötslikör) eller kaffelikör

Tillbehör:
Torkade apelsinskivor

Gör så här:
1. Apelsinchutney: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Skär bort skalet på apelsinerna med en vass kniv och skär ut skinnfria filéer. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka vaniljstång, frön, apelsinklyftor, apelsinsaft, syltsocker i en kastrull i 2 minuter.
2. Lyft upp gelatinbladen och smält ner dem i i apelsinchutneyn under omrörning. Låt svalna och fördela chutneyn i 8 glas eller koppar som rymmer 2 dl. Ställ i kylen i minst 3 timmar för att stelna.

3. Mascarponemousse: Vispa äggulor, socker och madeira i en skål i hett vattenbad tills massan blir luftig och riktigt fast och har en temperatur på 83 grader. Det är viktigt att vispa hela tiden. Blanda i mascarpone och hasselnötskräm. Låt kallna till 20 grader. Lättvispa grädden och vänd försiktigt ner den i krämen.
4. Klicka eller spritsa ner moussen. Se till att moussen når ända ut i kanterna och är jämn och slät. Ställ kopparna/glasen i kylen i ca 3 timmar.

5. Kaffegelé: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Lyft upp dem och smält dem på svag värme i lite av kaffet. Rör ner det i det resterande kaffet, socker och likör. Låt kallna, och när den börjar stelna till äggvitekonsistens skedas den över moussen. Ställ tillbaka kopparna/glasen i kylen för att gelén ska stelna helt.

6. Servera med torkad apelsinskiva



 

Lycka till :)
/ Corinne

Blåbärs paj!

En grymt god och knaprig blåbärs paj,
som är perfekt nu till sommaren!

Lycka till! :)


Mördegen:

150g kallt smör
4 dl vetemjöl
½ dl florsocker
1 ägg
½ msk vatten

1. du nyper ihop smöret med mjölet och florsockret.
2. sedan så tillsätter du vattnet och ägget så att degen precis går ihop (inte knåda)
3. plasta in degen och låt den stå i kylen i minst 30 minuter.
4. nagga och slå in kanterna i aluminiumfolie så att kanterna inte åker ner.
5. du gräddar skalet i 175 grader i ca: 10 minuter.

Fyllning:

250g blåbär
2dl blåbärssylt
2 ½ msk potatis mjöl.

7. blanda ihop allt och fyll sedan skalet med blåbärs fyllningen.

Topping:

75g smör
2 ½ dl havregryn
1 ½ dl strösocker

8. Smält smöret och blanda sedan i havregryn och strösocker, blanda ihop och låt svälla i 2 minuter.
9. strö över toppingen och grädda pajen tills den är gyllenbrun i 175 grader i ca 25 minuter.

10. vispa ihop lite vanilj sås eller grädde!


(utan topping)




(med topping och efter gräddning)


// Cornelia

Oopsies!

Oopsies!

Oopsies är ett gott bröd som gynnar allt folk, men som är mest känt för dem människor som går på LCHF dieten.

Så här har ni receptet på detta bröd ;)




Ingredienser

* 3 ägg
* 0,8 tsk bakpulver
* 100 g Philadelphia ost

Gör så här

1. Starta ugnen på 150 grader 
2. Dela upp äggen i två skålar med vitan i ena och gulan i den andra.
3. Blanda i philadelphia osten med gulan tills det blir en jämn smet.
4. Vispa äggvitorna och bakpulvret till ett fluffigt skum, du ska kunna hålla bunken över huvudet.
5. Blanda försiktigt i philadelphia blandningen med skummet.
6. Smeta ut smeten på en plåt i valfri storlek.
7. Grädda ca 30 minuter.

Servera gärna med Philadelphia ost och skinka på!

Hejsan alla kakälskare!

Här kommer det första receptet och det är mitt recept på snickerskakor. Enligt mig dom godaste kakorna som finns.

2 dl sirap
350g (1 burk) jordnötssmör
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 dl kokos
5-6 dl cornflakes
200-250g blockchoklad

Smält ihop  sirap, jordnötssmör, vaniljsocker och socker i en kastrull.
Blanda kokos och krossade cornflakes. Häll sedan i jordnössmörblandningen i cornflakes skålen och blanda.
Ha sedan ut blandningen på en plåt med bakplåtspapper och tryck ut till önskad tjocklek. Ställ in i frysen och låt stelna.
När den har stelnat så smält chokladen och häll över kakan, man kan både ha mörk och ljus det väljer ni själva. Bred ut i ett jämnt lager och ställ in i frysen och låt stelna.
När den har stelnat skär upp kakan i önskad storlek. Förvara i frysen!

Lycka till!


/ Elin LP2B


Välkommen till vår blogg

Hej!

Vi är en gymnasieklass som går andra året på livsmedelsprogrammet på Polhemsskolan i Gävle. Ett intresse vi alla har är mat och bakning och därför har vi hamnat i samma klass.
Syftet med vår gemensamma blogg är att vi vill visa det vi gör och dela med oss av våra kunskaper och erfarenheter. Vi kommer dela med oss av våra favoritrecept, tips och mycket mer.
Vi hoppas verkligen att ni gillar bloggen och tycker att den är lärorik. Även vi kommer lära oss en del när vi testar nya recept.

Med vänlig hälsning klass LP2 ab, Polhemsskolan.


RSS 2.0